неделя, 11 октомври 2015 г.

Седмица на програмирането в ЧОУ "Малкият Принц"


Всички сектори на европейската икономика са обвързани с цифровите технологии, а над 90% от професиите изискват компютърни компетенции. Прогнозира се към 2020 на европейския пазар на труда да е налице недостиг от над 900 000 компютърни специалиста, въпреки високото равнище на безработица. В резултат на това цифровите умения са от решаващо значение за намирането на добра работа или стартиране на бизнес.

През 2013г. заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус /Neelie Kroes/ даде началото на "Седмица на ЕС за програмирането", подкрепена от големи технологични компании като Google, Microsoft, Facebook, Rovio, Telefonica, SAP, Oracle и Liberty Global. Идеята е програмирането и свързаните с него умения да станат по-малко тайнствени и да се популяризират сред милиони деца и ученици чрез предлагане на опитни семинари, разработване на учебни модули и подпомагане обучението за учители. По този начин ще се реализира визията на "Широка коалиция за работни места в сферата на цифровите технологии" - модернизиране на образованието и увеличаване привлекателността на ИКТ кариерите в хиперсвързания ни свят. 
Седем европейски министри на образованието вече въведоха задължителни часове по програмиране в националните учебни програми на своите страни, /България, Кипър, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство и Чешката република/, а в други пет страни то се предлага като избираем предмет в училище /Дания, Естония, Ирландия, Италия и Литва/.

През 2015г. Седмицата на програмирането се провежда от 10 до 18 октомври в 37 държави с над 4 000 събития и повече от 150 000 участника.

Към момента България участва с 29 събития, организирани в 5 града. В Гимназия по ИТ "Антоан дьо Сент-Екзюпери" дадохме старт на седмицата с лекция на проф. д-р Xavier Sun. Основната тема, която засегна професорът е значението на сертификационните програми на Microsoft, Cisco и CompTIA в креативното и доходно реализиране на младите хора в ИКТ сферата непосредствено след ученическите си години.

Школата по информатика към ЧОУ "Малкият Принц" организира събитието Scratch Play. Ученици, които успешно са покрили Scratch сертификати на пето ниво в продължение на 2 часа програмираха интерактивни истории в екип с нови членове на школата и неусетно ги въведоха в необятния свят на програмирането.

Седмицата ще приключи с визуално програмиране на междуплатформена игра от тип MAZE в средата на GameMaker. Правейки собствени игри, учениците осъзнават творческата сила на програмирането и започват да развиват мислене на личности, успешни в решаването на проблеми.
Нека всяка седмица да се превърне в седмица на програмирането.

Няма коментари:

Публикуване на коментар