неделя, 4 октомври 2015 г.

Търсенето на програмисти във Варна

Вицепремиерите Ивайло Калфин и Румяна Бъчварова подготвят наредба, която да дава възможност за по-бързо издаване на работна виза на специалисти извън ЕС. Правителството трябва да я приеме до края на септември и да започне да се прилага от началото на следващата година. Задължително условие е вносните работници да са с висше образование и да получават от поканилата ги фирма заплата, три пъти по-голяма от средната за предходните 12 месеца. В момента това означава, че заплатите на внесените "по бърза писта" работници трябва да са около 2700 лв. Освен това работодателят, който си внася работници по този начин, ще трябва да им предложи поне 1-годишен трудов договор.

Заместник-министърът труда и социалната политика Гълъб Донев заяви:
"Парадокс е, че внасяме работна ръка в IT сектора, във високите технологии, в комуникациите. Там не достигат специалисти./…/ През последните месеци имаше заявки за IT специалисти от Мароко, Тунис, Индия. Това са страни, които имат високо развитие през последните години в тези сектори и имат подготвени специалисти".

ИНТЕРЕСНО! Какво е това търсене, което да налага внос на работна ръка за IT сектора. Истинската картина на пазара на труда може да бъде описана чрез преглед на търсените в момента позиции. Избрах да ползвам като източник на информация един от водещите сайтове за кариерни предложения - jobs.bg
Направих заявка за извеждане на публикуваните в последните 7 дни /28.09-04.10.2015/ обяви за постоянна работа на пълно работно време в гр, Варна за категория "ИТ - разработка/поддръжка на софтуер". Изведоха се 37 обяви, които прегледах за дублиране. За позиция ПРОГРАМИСТ /Developer/ се търсят 19 специалисти от 15 компании. Разпределих позициите според изисквания основен програмен език и ето каква е текущата ситуация:


Нека поясня, че два езика не са включени в графиката, но те са фундаментални и тяхното владеене се подразбира - HTML и CSS - за програмистите на JavaScript и PHP&MySQL. На пръв поглед, водеща е групата езици, базирани на С, която се оглавява от С# /3 позиции/, следван от С++. Реалният лидер обаче е друг - JavaScript, поради универсалното му приложение, а на второ място се оказва езикът за сървърно програмиране PHP.
На база посочените данни, мога уверено да споделя, че учебната програма по Информатика в гимназиална степен, при посоченото по-долу разпределение, е оптимална спрямо текущото търсене на специалисти в сектора.


Имайки предвид, че учениците с изявен интерес в областта на ИТ навлизат в света на програмирането чрез усвояване на С++ още в прогимназиална степен, то можем да заключим, че подобна образователна програма е в състояние да задоволи напълно търсенето в съответната пазарна ниша. В такъв случай, имаме ли нужда от сирийски, индийски, марокански "специалисти" или просто държим да повторим опита на Българския футболен съюз, внасящ чужденци "на килограм", унищожавайки детско-юношеските школи?!




Няма коментари:

Публикуване на коментар